E mail@graphitestudio.co.uk
T 0131 552 8837
M 07761 756 483
7/3 East Trinity Road
Edinburgh, EH5 3DZ
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Exterior view Exterior view Exterior view Interior view Interior view
Contemporary Conservatory, Spylaw Road, Edinburgh
This project is a conservatory extension in a Conservation Area in Central Edinburgh. The proposals were initially refused Planning Permission because the Planning Department was resistant to any form of extension despite the fact that the site is south facing and looks out over an extensive garden.

Graphite Studio successfully presented the case for the scheme which was approved under appeal to the Scottish Office.

The simple box form is constructed from Douglas Fir with zinc copes. One side faces towards a boundary and is therefore clad in non-combustible standing seam zinc to meet the Building Regulations.

The interior is a square room with a completely glazed roof and a large door giving access to the garden. Bi-folding doors give access to the rest of the property.

Rather than appointing a building contractor, Graphite Studio acted as Project Managers and brought in a trusted team of sub-contractors to construct the project. This creates a one-stop shop whereby Graphite Studio was intimately involved in every aspect of both the design and construction from start to finish.

Size 10 sq m
Budget 50,000 / 55,000 Euros
Completion January 2010