E mail@graphitestudio.co.uk
T 0131 552 8837
M 07761 756 483
7/3 East Trinity Road
Edinburgh, EH5 3DZ
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Kitchen/dining Kitchen/dining Kitchen/dining Dining area in rear return Bi-folding doors to garden
Townhouse Alterations, McLaren Road, Edinburgh
This project altered an existing kitchen, dining room and rear utility return to form a new open plan living/kitchen/dining area.

The three spaces were joined together with large steel lintels supporting the two floors of the townhouse above. The ceiling of the rear return was removed and the space was opened up to the apex of the roof with two pairs of Veluxes flooding the room with light. The existing stonework was carefully altered to insert new bespoke douglas fir bi-folding doors to give direct access to the garden

The space was fitted out with high quality contemporary kitchen units and light fittings and a solid oak floor.

An adjacent boxroom was fitted out as a utility and cloakroom. Storage units and appliances were concealed behind white bi-folding doors running the full length of the room.

Due to the economic climate at the time, the main contractor became insolvent and stopped work before completing the project. Graphite Studio acted as project managers to bring the work to a successful conclusion using the original sub-contractors.

Size 45 sq m
Budget 56,000 / 61,600 Euros
Start March 2009
Completion November 2010
This project appeared in House Beautiful Magazine, September 2011.

Photos 1-5 (c) Douglas Gibb 2010